”MĂRȚIȘOR ION CREANGĂ”

Școala Primară

”MĂRȚIȘOR ION CREANGĂ”

Luni, 14 Martie 2016

   ” Nu se poate afla nicăieri în vreo altă ţară cât Moldova de mică, natura împodobită cu asemenea locuri minunate ca aici.(…)Aici este Neamțul, cetate pe un deal înalt lângă apa cu acest nume, care din fire este așa de tare, încât poate să înfrunte cu mândrie orice atac ostil.”

Așa vorbește Dimitrie Cantemir în monumentala ”Descriptio Moldaviae” despre tărâmul pe care avea să se nască în 1837, la vremea când pe malurile Ozanei, de sub scânteierile zăpezii, ieşeau primii ghiocei, în  satul  Humuleşti  din  ţinutul  Neamţului, chiar  în  inima  Moldovei, cel  ce  avea  să  devină  Împăratul  Poveştilor  şi  să  se  numească  Ion  Creangă.

S-a născut cu Mărțișorul și-a murit cu Plugușorul... Așa au reținut copiii Școlii ”Varlaam” data nașterii celui ce a fost fiul lui Ștefan a Petrei Ciubotariul și al Smarandei Ciubotariul, învățător, dascăl și mai ales mare și mult-îndrăgit povestitor.

Ion Creangă a creat un bogat şi valoros tezaur de poveşti care îi farmecă și pe ei, așa cum a  fermecat copilăria a zeci de generaţii. Citind poveştile lui Ion Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viaţa satului: analizează comportamente, apreciază hărnicia opunând-o lenevirii, cinstea – minciunii, bunătatea – invidiei. Prietenia cu Mihai Eminescu este un exemplu de devotament, iubire și respect reciproc.

Cel mai frumos mărţişor dăruit nouă, românilor, a devenit motivul unui proiect menit să atragă elevii deopotrivă la lectură, la lucru în echipă şi la voie bună.

Derulat în perioada februarie-martie 2016 şi iniţiat de echipa Scolii Primare Varlaam Mitropolitul, proiectul ”Mărțișor Ion Creangă” se înscrie în misiunea și valorile școlii, urmărind dezvoltarea inteligențelor academice, spirituale și emoționale, cultivând creativitatea și interrelaționarea.   Obiectivele principale vizează preţuirea și valorificarea operei scriitorului nemţean prin dramatizarea unor fragmente, prin realizarea de mărţişoare, desene sau colaje reprezentative, dar și compozitii literare proprii care să fie ulterior cuprinse în paginile Revistei Școlii Varlaam.

Proiectul se află la a treia ediţie, prima desfăşurându-se în perioada februarie - martie 2014, la care au fost implicați și preșcolarii noștri şi care s-a finalizat cu vânzarea de mărţişoare în centrul Palas, în scopul ajutorării copiilor din școlile rurale din jurul Iașiului. La cea de-a doua ediție au participat elevi din școlile ”CARMEN SYLVA”, ”ȘTEFAN BÂRSĂNESCU”, ”OTILIA CAZIMIR”, școala ”GH.I. BRĂTIANU” și Școala EURO-ED din Iasi si s-a finalizat cu  activitatea „Semnul de carte- Martisor Ion Creangă”.

Cea de-a treia ediție a Proiectului educational s-a desfășurat în parteneriat cu Școala ”Ionel Teodoreanu” din Iași, în trei etape,. În prima etapă, a pregătirii aperceptive, elevii, îndrumați de profesori, și-au reactualizat și îmbogățit cunoștințele referitoare la opera lui Creanga, în cadrul orelor de lectură. A urmat pregătirea momentelor de interpretare artistică și a desenelor. În ziua de 1 Martie elevii și profesorii celor două școli s-au reunit în sala de festivități a Școlii ”Varlaam Mitropolitul” unde au vizionat un material despre viața și opera scriitorului, au interpretat roluri și au lecturat propriile compoziții literare. Desenele și picturile au fost expuse în Holul Expozițional și apreciate. A urmat momentul de lucru în echipe, în cadrul căruia au realizat inedite mărțișoare conținând semințe de flori și intitulate sugestiv ”Sădește un zâmbet!”

Ne dorim continuarea anuală a acestui proiect care aduce atâta bucurie în inimile copiilor noștri, ajutându-i, în același timp să prețuiască valorile neamului, să-și dezvolte gândirea critică și să relaționeze cu semenii.

 

Prof. Bianca-Maria Năstase

 
Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro