Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Leon Pițu

Gimnaziu

Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Leon Pițu

Marţi, 2 August 2016
 - Cum ați acceptat provocarea de a veni la Şcoala Varlaam, cum ați primit-o?

- Am fost invitat de o colegă care lucrează aici și cu care am o relație profesională de mulți ani. Este dna Simona Popa, profesorul de muzică, un pedagog excelent. Am avut ocazia să dau un interviu ca să aflu dacă sunt compatibil cu valorile școlii fiindcă este foarte important. Am mulți ani în sistem, 29, din care 26 doar la Colegiul “Emil Racoviță”. Am o anumită experiență profesională în domeniul educației și vreau să mă dedic profesiei total. Școala „Varlaam Mitropolitul” are o șansă fantastică --  poate acoperi toate golurile dintr-un învățământ de calitate la nivelul acceptat de elev.

- Și reușește să facă acest lucru?

- Categoric. Modelul pleacă de la selecția copiilor și merge până la final -- ce faci, cum faci cu el, ce dezvolți, până unde îl aduci, ce dezvolți la el. Și partea cu sistemul inteligențelor multiple este una de care foarte rar s-a auzit. Are anumite dominante în dezvoltarea copilului pe care trebuie să le cunoști.

- Sistemul e important doar în școală sau și în societate? Când vorbim de inteligenţă, majoritatea ne ducem cu gândul la cea cognitivă.

- Da, la partea de raționament, la un anumit nivel de gândire abstractică. A fi  bun la matematică arată că eşti inteligent, ceea ce este o mare greşeală. A fi bun la matematică înseamnă că poți face raționamente matematice, cotidiene foarte corect. Am cunoscut matematicieni de o foarte bună calitate care aveau o viață socială sau o stare emoțională nu foarte bună. De aceea cred că sistemul inteligențelor multiple este foarte important. Acesta este marele avantaj al Școlii «Varlaam Mitropolitul» – modul în care au fost gândite valorile, cum vor selecta copiii, cum vor lucra cu ei. Este o mare şansă pentru mine.

- Cum ați început colaborarea?

- Eu am preluat clasa a şasea a gimnaziului (acum a șaptea – n.a.) unde sunt  digirinte. I-am cunoscut pe copii dinainte de a-i prelua, am avut câteva ore cu ei, şi dirigenție, și matematică, și am fost extrem de încântat prin felul natural prin care s-au comportant. Erau curioși, au avut o atitudine foarte bună din toate punctele de vedere. Am fost impresionat şi de nivelul de cunoştinţe. Intrând în contact cu partea ce ține de managementul școlii am văzut că şi standardele sunt ridicate. Se doreşte într-adevăr nu neapărat un învăţământ de elită, de performanţă, ci de calitate. Se dorește ca fiecare copil să evolueze la maximum posibil şi ăsta este un lucru deosebit. Al doilea lucru interesant este partea cu păstrarea credinţei, a valorilor spirituale, care sunt făcute oarecum în şcoala de stat ca nişte stereotipuri. Aici este vorba despre un sentiment adevărat, de oameni care au o relație deosebită cu Dumnezeu. Rațiunea are nevoie de credință pentru a fi desăvârșită, după cum spunea Mihai Neamțu.

- V-a fost greu?

- Pentru mine, întâlnirea cu Școala “Varlaam Mitropolitul” a venit la un moment al maturității profesionale, la care aveam nevoie de o nouă provocare. Aveam nevoie de această deschidere și mi-am dorit să ma încadrez în valorile școlii. Apoi e vorba de educație la un nivel de vârf, plus spiritualitate. Faptul că sunt clase cu număr mai redus de copii este un mare avantaj fiindcă timpul alocat fiecărui copil crește calitatea educației. A fost o provocare. În momentul în care îți place un anumit lucru nici nu simți, nu te uiți că este greu. Mi-a plăcut mult cum s-a pus accentul pe interesul elevului ca ființă educabilă. Fiecare copil are o fișă de progres pe care o urmărim. Am fost fericit că am avut această șansă, că am întâlnit oameni și copii într-un alt mediu în care se poate face educație de calitate. Școala “Varlaam Mitropolitul” poate deveni etalon, știu că poate depinde și de mine acest lucru și știu că am o răspundere mare. Nu vreau să dezmaăgesc pe nimeni – în primul rând pe mine și apoi pe elevi și pe colegii mei. Mă bucur că lucrez cu elevi care sunt încurajați să gândească, să simtă și să spună ceea ce gândesc.  

* dialog cu Leon Pițu, profesor de matematică și digirintele clasei a VII-a
Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro