Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Anamaria Timofti

Gimnaziu

Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Anamaria Timofti

Luni, 19 Septembrie 2016

„Pentru a face lucruri durabile și de folos pentru elevii mei este nevoie de muncă, de perseverență, de oameni dăruiți și de viziune.”

- Care a fost motivul pentru care ați ales meseria de profesor?

- (Hotărâtă) Am două motive întemeiate: tatăl meu și dirigintele din liceu. Tatăl a fost cel care m-a îndrumat din liceu spre meseria de profesor.  Simțea că este ceea ce mi se potrivește cel mai bine. Îmi spunea mereu, în special, în clasa a XII-a: „Iubești copiii, ai răbdare, vorbești frumos și eu am încredere că vei reuși!” Mi-a data cele aripi de care aveam nevoie la acea vârstă. Iar dirigintele meu era și profesorul de limba română. Felul lui atent și serios de a vorbi cu noi în timpul orelor, pasul lui măsurat, modul responsabil în care ne învăța să citim o poezie, m-au făcut să îmi doresc să pot lucra și eu așa cu niște viitori elevi.  Atunci doar îmi imaginam.  Da, e foarte frumoasă meseria de profesor și îmi place mai ales sentimentul pe care îl ai atunci când îi simți pe toți în jurul tău, în clasă, întrebând, cerând o părere, arătându-ți cum au lucrat tema sau ce carte mai citesc, chiar dacă este alta decât cea propusă în lista de lecturi. 

- Dacă nu ați fi profesoară, ce v-ar plăcea să faceți?

- Nu m-am gândit la asta, dar cred că tot profesoară aș alege. E felul meu natural și deschis de a fi zi de zi. Am ales să fiu profesor deoarece eu cred că este cea mai frumoasă meserie. Ai șansa nu doar să treci prin viața elevilor tăi ca profesor, ci și să lași o parte din tine în fiecare dintre ei. Iar, dacă ai ales să fii profesor,  fii sigur că vei avea și de învățat, nu doar vei învăța pe ceilalți.

- Și ce învățați?

- În primul rând, învăț cum este să fiu, din nou, copil (zâmbește melancolic…)  Apoi, învăț că, pentru a face lucruri durabile și de folos pentru elevii mei, este nevoie de muncă, de perseverență, de oameni dăruiți și de viziune. Iar Școala Varlaam le are pe toate. Încerc să îi învăț toate acestea și pe elevii mei prin prisma materiei pe care o predau. Iar limba și literatura română este generoasă în acest sens.

- Cum sunt elevii dumneavoastră?

- Sunt hotărâți, frumoși și bucuroși! Hotărârea vine din privire și din glas, frumusețea din educație, iar bucuria cred că vine din faptul că învățăm împreună la Școala Varlaam.

- Ce sfat aveți pentru elevi, acum, la început de an școlar?

- Să fie responsabili de ceea ce sunt, de ceea ce au și de tot ceea ce vor ști când vor termina școala. Iar libertatea să o folosească înțelept, ca pe-o ocazie de a fi mai buni.

 

 

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro