Public Speaking pe înţelesul tuturor

Evenimente

Public Speaking pe înţelesul tuturor

Vineri, 6 Februarie 2015

Dacă îţi tremură vocea, simţi că faţa îţi ia foc şi că palmele sunt pline de apă nu rupe rândurile. Respiră adânc, zâmbeşte-ţi şi imaginează-ţi că lumea aşterne covorul roşu doar pentru tine. Pentru câteva clipe vei fi fi vedetă, erou sau omul care nu se teme de nimic. Cât de greu poate fi să rosteşti câteva cuvinte?

Fie că îţi doreşti să cucereşti o sală sau doar să faci o vânzare ori să susţii un raport în faţa şefului, totul ţine de stil de comunicare, de atitudine, de o livrare a unui discurs în urma căruia fie vei fi un rege în ochii tuturor, fie doar un puşti timid ori o domnişoară sensibilă, imagini pe care orice oglindă le va reflecta. Ca să poţi evita situaţiile neplăcute ai nevoie de instrucţie. Este ca şi cum ţi-ai dori o îngheţată, însă nu ştii cum să o ceri, sau ai vrea să vezi filmul preferat, dar nu ştii cum ai putea să-l priveşti. Din orice situaţie, dificilă sau nu, te scoate discursul. Adică acele vorbe rânduite frumos, ca notele pe un portativ, prin care transmiţi nu numai o idee, ci şi emoţie, valoare şi trăire. Acesta ar fi scopul unui curs de Public Speaking sau, mai simplu spus, arta de a vorbi în public.

Oratoria nu este un concept nou, ci variază doar conjunctura în care este aplicat. Astăzi nu mai avem agora, dar avem şedinţe de sumar, întâlniri publice, prezentări în faţa şefilor sau chiar declaraţii de dragoste. Se întâmplă uneori să simţi exact ceea ce vrei să spui, să ai pe ecranul mental întreg discursul, dar buzele să rămână încleştate de parcă ar fi fost cusute. Atunci avem nevoie de un ajutor care poate veni fie de la un coach, fie de la un expert în domeniul prezentărilor aşa cum este Amalia Sterescu, un om care crede în misiune, în talent şi în muncă.

Discurs public în sălile de clasă

La sfârşitul săptămânii trecute, Sala Multimedia a Gimnaziului “Varlaam Mitropolitul” a avut-o ca oaspete pe Amalia Sterescu, alături de grupul de ieşeni care au participat la primul curs din acest an de Mastering Public Speaking şi Networking Strategic derulate la Iaşi. Temele dezvoltate au atras persoane din diferite domenii de activitate, de la industria IT până la educaţie universitară, sănătate, vânzări şi nu numai. Participanţii, dornici să afle cum îşi pot îmbunătăţi tehnicile de comunicare şi de livrare a unui discurs, au fost numai ochi şi urechi şi au participat cu mare interes la intervenţiile „one to one”. Ne-am bucurat să avem alături şi părinţi ai copiilor care din toamnă vor începe cursurile la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. O întâmplare fericită l-a adus astfel pe dl. Daniel Isepciuc în locul în care fiul său, Robert (aflat acum în “an terminal” la Grădiniţa “Buna Vestire”), va începe să descifreze lumea literelor, a cifrelor, locul unde va lega primele prietenii din viaţa de şcolar. Participanţilor la curs le-a plăcut şcoala din dealul Copoului, au apreciat laboratoarele de ştiinţe, de muzică, de geografie şi istorie, sălile de clasă şi au cerut detalii despre procesul educativ. Toate acestea au avut loc la final de curs, în timpul turului asistat de directorul adjunct al şcolii, Andreea Mangalagiu. Oaspeţilor le-au plăcut mult interioarele şi au promis că vor reveni ori de câte ori vor primi invitaţii.

Şi dacă tot vorbim despre şcoală, nu putem încheia povestea fără a aminti despre unul dintre proiectele de suflet ale Amaliei Sterescu. Este vorba despre o iniţiativă lăudabilă de a introduce în şcoli cursurile de public speaking. Într-o lume globalizată, în care orice viitor sau actual profesionist intră în competiție directă cu profesioniști din întreaga lume, trebuie să înțelegem că, fie că ne place sau nu, avem nevoie să învățăm să vorbim în public! Cu cât intervenim mai devreme în educația copilului, înainte de apariția spaimei de a vorbi în public, generată de diverse conjucturi, cu atât vom reuși să formăm profesioniști apți să îşi exprime cu tărie și argumente potrivite convingerile, opiniile, capabili să susțină discursuri sau prezentări de business în fața oricărui tip de auditoriu – pe orice scenă a lumii!”, este crezul Amaliei Sterescu.

Sugestiile ei se aplică deja la Şcoala şi Gimnaziul “Varlaam Mitropolitul”, unde elevii sunt încurajaţi să-şi prezinte ideile la rubrica de “Noutăţi” ori la Agenda Zilei, vorbesc cu lejeritate în faţa colegilor sau participă cu drag la cluburile extracurriculare unde ideile lor sunt foarte bine apreciate.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro