”Libertatea se câștigă prin curajul de-a spune adevărul”

Evenimente

”Libertatea se câștigă prin curajul de-a spune adevărul”

Luni, 14 Noiembrie 2016

După cum am anunțat, pe 15 decembrie, la ora 18.00, va avea loc la Ateneul din Iași conferința ”Ai copil. Învață să fii părinte!”, ce va fi susținută de Mihail Neamțu, pe tema Criza libertății în secolul XXI: Între obsesia controlului și curajul responsabilității”. Pentru a vă aduce mai aproape de tematica conferinței și pentru a-l cunoaște mai bine pe invitatul nostru, v-am pregătit un interviu, în care Mihail Neamțu ne vorbește despre libertate și responsabilitate în secolul nostru.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră criza libertății? 

Mihai Neamțu: Iisus le-a spus ucenicilor Săi: „acum nu vă mai zic slugi, ci prieteni”. Nu întâmplător, creștinismul a fost prima religie care a abolit sclavia.

Trăim astăzi vremuri interesante. Milioane de oameni ajung să fie etichetați drept „fundamentaliști” sau „fanatici” doar pentru că susțin lucrurile firești (cum ar fi dragostea pentru frumos, căutarea vieții spiritual sau iubirea dintre un bărbat sau o femeie). Sub influența marxismului cultural, unele State occidentale au ajuns să promoveze conformismul social și gândirea de grup în locul libertății de expresie. Alte State orientale promovează despotismul, tirania sau autoritarismul politic, negând libertatea de conștiință. Ambele tendințe reprezintă o amenințare la adresa libertății omului plăsmuit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Care credeți că sunt principalele provocări pe care un părinte de secol XXI le întâmpină în educația copilului său?

Prima provocare vine dinspre cultura de masă, pe axa televizor-telefon mobil-viața de club. Nu mă interesează cine scrie legile unei țări, cât cine scrie cântecele fredonate la concerte, prin mall, centre comerciale, taxi sau autobuz. Trebuie să recunoaștem că, zilnic, se dă o bătălie între cei care ne vor sclavii patimilor și cei care ne vor, cu adevărat, oameni liberi și responsabili. În absența discernământului, navigarea fără limite pe Internet va genera tristețe, goliciune sufletească, alienare. Din acest motiv, cultura și spiritualitatea reprezintă cel mai bun antidot. Oare o piesă de Bach sau Vivaldi nu completează mai ușor lectura și rugăciunea decât o piesă de Lady Gaga?

 Cum definiți obsesia controlului? Cum o vedeți manifestându-se în interacțiunea dintre părinte și copil?

Obsesia controlului se manifestă atunci când frica învinge încrederea. Pentru că ne temem de greșelile unui elev, coleg, prieten sau angajat, decidem să construim un țarc bine delimitat. Personal, cred că putem acorda mai multă încredere, deși menținem o privire atentă asupra proceselor. Altminteri, putem oricând hrăni pasărea într-o colivie, știind că adevărata aventură a libertății o găsim în natură, nu la grădina zoologică.

Care este relația dintre curaj și responsabilitate?

Libertatea se câștigă prin curajul de a spune adevărul. Responsabilitatea e un cuvânt frumos: trebuie să ai pregătit un răspuns pentru tot ceea ce faci, în chip văzut și nevăzut.

Numiți trei lucruri esențiale care trebuie să stea la baza relației dintre părinte și copil.

Dragostea pentru copil nu poate înlocui dragostea pentru soț ori soție. Când există un copil, triunghiul iubirii trebuie consolidat prin comunicare (uneori serioasă, alteori jucăușă), respect și încredere.

În ce măsura poate ajuta credința, în eliberarea de obsesia controlului și îmbrățișarea curajului responsabilității?

Când un duhovnic din pustia Egiptului își trimitea ucenicul să facă o ascultare, vă asigur că nu existau camere de luat vederi care să-l monitorizeze pe cel din urmă. Credința în Dumnezeu ne face să înțelegem că, după ce am plantat sămânța, timpul creșterii și al rodirii nu mai este în mâinile noastre. Noi plantăm, însă Dumnezeu aduce ploaia.

Un gând pentru cei ce vă vor fi alături la conferința „Ai copil? Învață să fii părinte!”.

Îi felicit pentru că își asumă paternitatea și îi fericesc pentru că au ajuns să cunoască o comunitate minunată precum Școala Varlaam Mitropolitul.

Cum vi se pare inițiativa Școlii Varlaam Mitropolitul de a organiza astfel de evenimente?

E formidabil! Școala Dumneavoastră reprezintă un loc al firescului, al armoniei sufletești, unde profesorii se dăruiesc pentru elevi și respectă filozofia de viață a părinților. Sunteți o școală de elită care dezvoltă inteligența cognitivă, emoțională și spirituală a omului. Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat șansa de-a vă cunoaște îndeaproape.

Mai multe despre criza libertății, vom afla de la Mihail Neamțu, pe 15 decembrie!

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro