„Fiecare copil are nevoie de susţinere în deciziile pe care le ia” * interviu cu Amalia Sterescu

Evenimente

„Fiecare copil are nevoie de susţinere în deciziile pe care le ia” * interviu cu Amalia Sterescu

Vineri, 20 Februarie 2015

Amalia Sterescu este Senior Business Consultant specializat pe industria de outsourcing/call center cu ample competenţe în business coaching şi public speaking, cu peste 16 ani de experienţă în leadership şi nenumărate specializări în outsourcing şi insourcing, în industriile Telecom şi IT&C. De curând, a fost oaspetele Şcolii „Varlaam Mitropolitul” unde a susţinut două work-shopuri foarte apreciate de public.

-- După 16 ani de lucru în companii multinaţionale aţi renunţat şi aţi deschis propriul business. Ce v-a determinat?

-- M-am format ca profesionist în lumea corporatistă unde totul se conduce pe bază de obiective. La un moment dat am realizat că atinsesem din punct de vedere al carierei tot ce mi-am propus în mediul corporatist aşa că a trebuit să-mi identific noi provocări şi obiective în afara acestui mediu. Având o experienţă de intraprenoriat de 8 ani de zile şi mai multe start-up-uri la activ în lumea corporatistă, am simţit că e momentul să ies din zona de confort şi să-mi explorez noi limite în antreprenoriat. Nu regret pasul făcut, deşi efortul a fost foarte mare - satisfacţiile sunt însă de o cu totul altă natură şi mă plac mai mult în această ipostază.

-- Printre altele vă ocupaţi şi de domeniul dezvoltării personale. Livraţi cursuri de public speaking, de networking. Cât de mult ajută un astfel de training?

– Prin cursul de public speaking mi-am propus să ajut orice persoană care doreşte să înveţe să construiască un discurs adecvat şi să descopere tehnicile optime pentru livrarea unui discurs. Cursul de networking strategic a apărut, precum cel de public speaking, ca urmare a unei nevoi pe care am observat-o în rândul persoanelor pe care le întâlneam. Uneori pare dificil să îţi creezi o reţea solidă de contacte şi cunoştinţe strategice, însă sunt câteva metode pe care le poţi aplica pentru a nu te simţi stânjenit la un eveniment la care participă doar persoane pe care nu le cunoşti. Atât networking-ul, cât şi public speaking-ul sunt tehnici care se învaţă şi se cizelează prin experienţă.

-- Public speaking pentru copii în şcoli, o idee foarte bună. Cum credeţi că va fi primită de către autorităţi?

-- Cred că orice idee de modernizare a sistemului de învățământ românesc ar trebui primită cu deschidere de către autorități. Mă aștept la o colaborare cu autoritățile românești pentru a putea ajuta elevii să învețe să se exprime în fața celorlalți fără teamă de judecată, fără a le tremura vocea, cu încredere și argumente solide.

-- Cum vă veţi implica în acest demers, ce veţi face la modul concret?

-- Doresc să mă implic în tot ce înseamnă introducerea acestei materii în școli, de la pregătirea programei pentru fiecare categorie școlară, până la instruirea cadrelor didactice în public speaking.

-- Sunteţi o mamă fericită, cu trei copii. Lucraţi cu ei pe chestiuni de dezvoltare personală sau oratorie?

-- Mi-ar plăcea să am o şcoală de oratorie în casă, de fapt băiatului meu cel mare chiar i-ar prinde foarte bine, mai exersăm din când în când. Deocamdată suntem în punctul în care exersăm şi povestim de la mic la mare ceea ce am făcut de-a lungul unei zile. Este un exerciţiu util. Copiii mei sunt implicaţi în multe activităţi de dezvoltare în afara şcolii sau grădiniţei şi da, mi-ar plăcea să pilotez anumite idei de dezvoltare personală începând cu ei.

-- Care este sfatul pe care l-aţi da oricărui părinte în ceea ce priveşte dezvoltarea încrederii, formarea unei imagini frumoase despre sine a copilului?

-- Cred că fiecare copil are nevoie de încurajare din partea părinților, de susținere în deciziile pe care le ia, iar eu asta încerc să le ofer copiilor mei în fiecare zi. Nu înseamnă că îmi reuşeşte întotdeauna, ca părinte mai fac şi greşeli, însă important este să învăţ din ele şi să-mi dau toată silinţa să devin un părinte mai bun în fiecare zi.

La Şcoala şi Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul” se aplică foarte bine multe principii de dezvoltare personală. Metoda şcolii este fondată pe principiul inteligenţelor multiple, copiii învaţă să se descopere pe ei şi pe cei din jur. Exersează tehnicile de oratorie zi de zi la Agenda Zilei  si de fiecare dată când au de prezentat proiecte în faţa colegilor. Comunică uşor şi ştiu să-şi recunoască emoţiile şi chiar să şi le măsoare prin intermediul „emometrului”- un instrument folosit zilnic.

Interviu realizat de Maura Anghel

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro