Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Adrian Timofti

Evenimente

Fă cunoștință cu profesorii Varlaam | Adrian Timofti

Luni, 13 Martie 2017

Ce vă place cel mai mult la Școala Varlaam?

- La Școala Varlaam îmi place foarte mult că există o căutare permanentă atât în ceea privește conceptul didactic, cât și în ceea ce privește organizarea instituțională. Este deci o școală vie, în plină creștere, atentă la oamenii ei, copii, profesori și părinți, integrați împreună în această căutare. Nu poate să nu iasă ceva bun din acest entuziasm. Într-o societate în permanentă transformare, Școala Varlaam are un ritm de adaptare la nou care te forțează să ieși din orice inerție. Trebuie să fii foarte atent la toate provocările pentru a găsi cele mai bune soluții. Această interogare permanentă este o mare șansă de a intui provocările viitorului și de a formula un răspuns suficient de rapid.

Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le poate face o școală pentru elevii ei?

- Școala are o mare responsabilitate față de elevii ei. În primul rând, ar trebui să nu-i judece pentru ceea ce sunt, pentru calitățile lor diferite, să nu-i eticheteze și să nu-i demotiveze. Apoi, ar trebui să le descopere potențialul și să-i încurajeze să și-l atingă, dându-le încredere și ajutându-i să achiziționeze instrumentele de învățare de care vor avea nevoie oricând în viață. Din școală elevul ar trebui să iasă cu dorința de a învăța mai departe și cu acele cunoștințe și competențe care să-i permită să facă acest lucru. Absolventul ar trebui să se cunoască și să-și dorească să își găsească un loc în societate, care-i să-i aducă împlinire.  

Care sunt experiențele de elev care v-au influențat cel mai mult?

- În anii de gimnaziu cred că au fost importante lucrurile făcute temeinic și organizat în domenii foarte diferite. Dar la liceu și la facultate mi-au plăcut mai ales experiențele care mi-au permis să aleg, să cercetez ceea ce m-a atras, într-o manieră mai aprofundată. Am făcut liceul la începutul anilor 90, într-o perioadă cu multe schimbări și cu reglementări mai puține. Libertatea din acei ani mie mi-a prins bine, pentru că am citit mult, am putut alege ce mi se părea important.

Cum credeți că ar trebui să evolueze învățământul în următorii ani?

- Pentru a rămâne relevant, sistemul de învățământ trebuie să devină cel puțin la fel de dinamic precum societatea și să prefigureze noile tendințe. Cred că nu pot fi ignorate: înțelegerea cât mai flexibilă a conceptului de performanță și dezvoltarea tehnologică. Modul de stabilirea conținuturilor, evaluarea rezultatelor școlare, organizarea claselor au început deja să se schimbe. Dacă acceptăm că nu știm acum ce meserii vor avea copiii pe care îi pregătim, dar realizăm că adaptarea la nou, lucrul în echipă, comunicarea, dezvoltarea emoțională și spirituală și, mai ales, capacitatea de a învăța permanent sunt uneltele necesare pentru oamenii viitorului, atunci în aceste direcții trebuie să lucrăm, dacă vrem ca viitorul să nu ne surprindă nepregătiți. Dezvoltarea tehnologică este o mare șansă pentru școală, dar și o presiune pentru schimbare. În ultimii ani, softurile care se pot folosi în școală și infrastructura informatică au devenit foarte intuitive și versatile, nici vorbă să înlocuiască interacțiunea umană, cum s-au speriat foarte mulți. Tehnologia tinde să devină mediu înconjurător pentru nativii digital și introducerea ei în școală va fi o formă de cunoaștere a lumii în care trăim.

Cum vedeți Școala Varlaam peste 5 ani?

- Școala Varlaam este cu un pas înainte în direcțiile de care spuneam că vor fi relevante în viitor: pune accent pe dezvoltarea inteligenței emoționale și spirituale, dă un loc aparte tehnologiei și inovației didactice, are un model educațional care dezvoltă creativ teoria inteligențelor multiple, are profesori atent selectați și foarte bine pregătiți, care învață și ei în permanență și, nu în ultimul rând, are elevi curioși, energici și plini de calități. Dar cel mai important, Școala Varlaam abordează diferențiat situația fiecărui elev, pornind de la nevoile, talentele și dorințele lui și ale familiei. Aceste principii se vor găsi într-o manieră și mai clară la Liceul Varlaam care își va deschide porțile din 2018. În 5 ani vom vedea roadele acestei abordări, atunci când primii elevi ai școlii vor deveni absolvenți de liceu. Am încredere că mai ales atunci vor fi evidente roadele îndrăznelii de a privi în viitor cu discernământ și hotărâre.   

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro