Bucuriile voluntariatului la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”

Evenimente

Bucuriile voluntariatului la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”

Vineri, 12 Iunie 2015

«Mergi pe drumul care l-ai ales şi dacă acest drum nu are un capăt, fii sigur ca Dumnezeu îl va crea pentru a-ţi răsplăti cutezanţa». Acest text l-am citit cu mulţi ani în urmă pe o felicitare şi l-am păstrat în inima până astăzi când am întrezărit o luminiţă de la capătul tunelului”. Aşa a început discuţia cu Ştefan Constantin Prăjină, unul dintre voluntarii care activează la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Timp de aproape doi ani, el a fost supraveghetor. Mai întâi la clasele a III-a şi a IV-a (în anul şcolar 2013-2014), iar acum la clasa întâi. 

Familia din şcoală

I-a cunoscut pe copii în 2013, în timpul Şcolii de Vară. „Ne-am împrietenit repede, am jucat fotbal, am cântat în cor. Nici nu ştiu când a trecut timpul”, a spus Ştefan, prin ochii căruia au trecut ca într-o clipă imaginile ultimilor doi ani. Acum, la un moment de bilanţ, a tras linie şi a recunoscut că activitatea petrecută alături de cei mici l-a ajutat enorm pentru viitoarea lui meserie de profesor pentru învăţământul primar. Peste puţin timp, el va susţine lucrarea de licenţă şi şi-a ales o temă foarte interesantă  „Educaţia religioasă – un cadru de culturalizare a şcolarului mic”, Ştefan fiind student în ultimul an la Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar.

Experienţa acumulată la „Varlaam” îşi va spune cuvântul, mai ales că doreşte să continue studiile la master. „Mi-a plăcut mult mediul familial. Aici se încheagă un triunghi: Familie, Şcoală şi Biserică. Un învăţător creştin poate sădi în sufletele copiilor valori care să dăinuie toată viaţa, iar România are nevoie de oameni morali care să lupte cu Răul, în toate manifestările sale. Mi-a plăcut foarte mult faptul că părinţii participă la cursuri periodice pentru a susţine munca începută de dascăli în clasă”, a spus Ştefan Prăjină, recunoscând că orele petrecute printre copii i-au schimbat mult viziunea ca viitor cadru didactic.

Prietenii de la teatru

Cătălina Mutihac este un alt voluntar de la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Lucrează cu cei mici din 2013 şi spune că a fost o experienţă mai mult decât utilă. „Am preluat ca supraveghetor clasa întâi şi am mers împreună. Cei mici sunt acum elevi în clasa a doua. Am petrecut alături de ei şi de cadrele didactice clipe frumoase, am învăţat enorm”, am aflat de la Cătălina. Informaţiile adunate la şcoală îi vor fi de folos şi la examenul de licenţă, pentru care a pregătit lucrarea cu tema „Teatrul de păpuşi -- Strategia de rezolvare a problemelor socio-emoţionale ale elevilor”.  Cătălina Mutihac i-a atras pe copii cu jocuri teatrale, iar personajele folosite au fost cele din Happy Tree Friends. „Eu am mai făcut jocuri teatrale cu colegii mei, dar nu am lucrat cu copii mai mici. Exerciţiile au fost bine primite, prin joc comunicăm uşor”, am mai aflat de la voluntarul pasionat de teatrul de păpuşi.

Întâlnirea cu voluntarii Școlii Varlaam Mitropolitul a adus beneficii de ambele părți. “Atât voluntarii, cât și învățătoarele au descoperit lucruri noi în această meserie de dascăl. Ștefan și Cătălina ne-au dat ocazia să ne aducem aminte de primii ani de la catedră și să împărtășim din greutăţile întâmpinate atunci și acum. Le mulțumim pentru tot sprijinul oferit, îi felicităm pentru dăruirea și implicarea lor și le urăm mult succes în carieră”, a spus Simona Marinică, directorul Școlii “Varlaam Mitropolitul”.

Fiecare dintre noi ştim că nu este suficient să primim, ci balanţa trebuie mereu pusă în echilibru. Nu contează că dăruieşti un zâmbet, timp din viaţa ta, dragoste, cunoştinţe sau alte lucruri, important este ca darul să fie oferit din inimă, iar voluntariatul este un mijloc prin care putem face acest lucru. În timp, poate deveni un stil de viaţă, ne poate potenţa valorile şi ne poate aduce experienţe minunate şi mulţi prieteni.

Dacă îţi doreşti să oferi din prea plinul inimii tale, vino ca voluntar la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Vei găsi nu numai un cadru perfect pentru noi experienţe profesionale, ci şi valori care, puse în slujba comunităţii te vor ajuta să-ţi împlineşti visele. Credinţă, Excelenţă şi responsabilitate, Iubire şi Discernământ, acestea sunt valorile „Şcolii Varlaam”.

Maria Poinescu

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro